Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus!

Klub Inteligencji Katolickiej

w Katowicach

Stanowisko KIK w Katowicach dot. Deklaracji ws. Konsensusu Genewskiego

Stanowisko
Klubu Inteligencji Katolickiej w Katowicach
dotyczące Deklaracji ws. Konsensusu Genewskiego
w sprawie promowania zdrowia kobiet i wzmacniania rodziny

Katowice, 28 października 2020 r.

Klub Inteligencji Katolickiej w Katowicach z satysfakcją przyjmuje przyłączenie się Rządu Rzeczpospolitej Polskiej do grona sygnatariuszy Deklaracji z 22 października 2020 r. w sprawie Konsensusu Genewskiego ("Geneva Consensus Declaration On Promoting Women's Health and Strengthening the Family") podkreślającej znaczenie godności i wartości każdej osoby ludzkiej jej przyrodzone prawo do życia oraz równe prawo mężczyzn i kobiet do korzystania ze wszystkich praw obywatelskich i politycznych, a także praw ekonomicznych, społecznych i kulturalnych w tym konieczność poprawy i zabezpieczenia dostępu kobiet do korzyści w zakresie zdrowia i rozwoju. Deklaracja podkreśla, że nie ma międzynarodowego prawa do aborcji, a każde państwo ma prawo do kształtowania swojego ustawodawstwa w tym zakresie, natomiast rodzina jest naturalną i podstawową komórką społeczeństwa mającą prawo do ochrony ze strony społeczeństwa i państwa. W tym celu konieczne jest zaangażowanie się w cały system ONZ, aby urzeczywistnić te uniwersalne wartości, uznając, że indywidualnie jesteśmy silni, ale razem jesteśmy silniejsi.

Za Zarząd Klubu Inteligencji Katolickiej w Katowicach
Andrzej Dawidowski

Deklaracja Konsensusu Genewskiego w sprawie promowania zdrowia kobiet i wzmacniania rodziny.
Polskie tłumaczenie Deklaracji. Sygnatariusze. Tekst oryginalny w języku angielskim.

Stanowisko Klubu Inteligencji Katolickiej w Katowicach dotyczące wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 22 października 2020 roku

Stanowisko
Klubu Inteligencji Katolickiej w Katowicach
dotyczące wyroku Trybunału Konstytucyjnego
z dnia 22 października 2020 roku uznającego art. 4a ust. 1 pkt 2 ustawy
z dnia 7 stycznia 1993 r. o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego
i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży za niezgodny z art. 38
w związku z art. 30 w związku z art. 31 ust. 3
Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej

Katowice, 28 października 2020 r.

Jako członkowie Klubu Inteligencji Katolickiej w Katowicach, jako katolicy, zgodnie ze swoim sumieniem oraz Statutem Klubu uważamy, że życie ludzkie na każdym jego etapie - od poczęcia, przez narodziny, do naturalnej śmierci - jest pierwszym i niezbywalnym prawem człowieka.
   Dlatego przyjmujemy wyrok Trybunału Konstytucyjnego z 22 października 2020 r., uznający za niezgodne z Konstytucją Rzeczypospolitej Polskiej zapisy ustawy o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży, legalizujące praktyki eugeniczne w stosunku do dziecka jeszcze nieurodzonego, za zgodny z naszym sumieniem.
   Równocześnie apelujemy abyśmy jako obywatele oraz państwo i instytucje pomocowe, czynili wszystko dla objęcia specjalną troską dzieci chorych i niepełnosprawnych wraz z rodzinami je wychowującymi.

Za Zarząd Klubu Inteligencji Katolickiej w Katowicach
Andrzej Dawidowski

Śp. Jerzy Konieczny

Śp. dr hab. płk. st. spocz. Jerzy Konieczny
13.08.1950 - 27.07.2020

Jerzy Konieczny był jednym z założycieli Klubu Inteligencji Katolickiej w Katowicach, członkiem Zarządu (1980-1981) i sekretarzem Klubu (1981-1984).
   Ukończył studia chemiczne na Wydziale Mat-Fiz-Chem Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach i prawnicze na Wydziale Prawa UJ.
   Stopień naukowy doktora nauk prawnych uzyskał w 1979 r. na Uniwersytecie Wrocławskim, a habilitował się w 1990 r. na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego.
   W latach 1992-1993 był Szefem Urzędu Ochrony Państwa, a następnie na przełomie 1995/1996 Ministrem Spraw Wewnętrznych w Radzie Ministrów Józefa Oleksego (SLD, PSL). W 1997 r. w wyborach parlamentarnych nie uzyskał mandatu posła startując z listy SLD.
   Był nauczycielem akademickim w Uniwersytecie Śląskim, Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego, Wyższej Szkole Zarządzania i Marketingu w Warszawie oraz Uniwersytecie Opolskim.
   W 1994 r. założył firmę Konsalnet funkcjonującą jako agencja ochrony.
   W 2011 r. został odznaczony Odznaką Honorową im. gen. Stefana Roweckiego "Grota", nadawaną funkcjonariuszom i pracownikom Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego za szczególne osiągnięcia.
   Uroczystości pogrzebowe śp. Jerzego Koniecznego rozpoczęły się 31 lipca 2020 r. mszą św. o godz. 12 w kościele NMP Nieustającej Pomocy w Rycerce Górnej, po czym spoczął na parafialnym cmentarzu.

Antoni Winiarski

Wielkanoc 2020

PICT0515c

Witraż w Konkatedrze Najświętszego Imienia Jezus Łacińskiego Patriarchatu w Jerozolimie.

Fot. Antoni Winiarski

Niech Jezus Chrystus,

który zdjął z nas ciężar naszych grzechów,

tak jak odwalił kamień ze swojego grobu w chwili Zmartwychwstania,

wspomoże swoją wszechmocną łaską,

zdrowiem i błogosławieństwem

życzy

Zarząd Klubu Inteligencji Katolickiej
w Katowicach

Our website is protected by DMC Firewall!